Kundby-pigen idømt 8 års fængsel for terror

Nyheder

17-årige pige erklæret skyldig

af Emma Munck
29 november 2017

                                                                                                                                                       Foto: Christana Holberg 
Den 17-årige pige er blevet erklæret skyldig i landsretten for forsøg på at begå terror, da hun i december 2015 planlagde en bombesprængning af sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Anklageren gik ellers efter en forvaringsdom med argumentet, at pigen havde forsøgt at begå Jihad mod de vantro. I modsætning har forsvareren Mette Grith Stage talt for en fængselsstraf på 6 år.

Anholdt i 2 år
Kundby-pigen blev anholdt i januar 2015, da hun var blot 15 år gammel. Anholdelsen skete efter hendes familie havde alarmeret politiet, da de havde fundet ingredienser til fremstillingen af en bombe i kælderen under eget tag.

Der har været fremlagt mange beviser i sagen om Kundby-pigen - blandt andet har anklageren kunne fremlægge bevis for, at Kundby-pigen har været i korrespondance over sociale medier med folk tæt knyttet til terrororganisationen Islamisk stat, hvor hun har fortalt om sine planer, og anklageren har fremlagt beviser for, at Kundby-pigen har søgt efter bombemanualer på nettet og indkøbt "ingredienser" til dette. Forsvareren understreger, at pigen udelukkende har ledt efter opmærksomhed og spænding i sit liv efter en hård opvækst med problemer hjemme og mobning i skolen.

Kundby-pigens baggrund og familie
Men hvem er Kundby-pigen, og hvad ligger der til grund for hendes radikalisering?
Kundby-pigen voksede op i Kundby på Vestsjælland sammen med sin mor og sine søskende. Hendes opvækst har været præget af et svært forhold til sin mor og sociale udstødelse.

Man ved at hun er blevet radikaliseret over en kort periode, og ud fra en mentalundersøgelse udført af retspsykiaterne ved man, at hun ikke er psykisk syg. Men man ved også, at hun er meget farlig, eftersom hun under sin varetægtsfængsel stak en ansat pædagog ned med en hjemmelavet kniv af glasskår.

Kundby-pigens handling har haft stor effekt på hendes familie, der udtaler, at de har haft nogle forfærdelige år siden Kundby-pigens anholdelse. Selvom familien er meget ulykkelig over Kundby-pigens handlinger, har de gennem hele retssagen håbet på en let dom. Iden forbindelse udtaler hendes mor  
Jeg frygter ved retssagen, at hun får forvaring, for det fortjener hun simpelthen ikke. Hun fortjener tværtimod en chance mere, så hun kan komme ud, få en uddannelse og et ungdomsliv som andre på hendes alder”.

_______

Terrorsagen fra Kundby
  • 13. januar 2016 anholdes den daværende 15-årige pige.
  • 26. januar 2016 bliver pigen isolationsfængslet, og varetægtsfængslet til den 9. februar
  • 4. februar 2016 bliver hun sat ud fra isolationsfængslingen, men er dog stadig varetægtsfængslet.
  • 8. marts 2016 bliver Kundby-pigen sigtet for at planlægge terrorangreb mod Sydskolen i Fårevejle og mod Caroline skolen i København.
  • I sommeren 2016 overfalder pigen en pædagog på den lukkede institution hun sidder på. Hun stikker ham flere gange med en hjemmelavet kniv, lavet ud af glasskår.
  • 10. februar 2017 bliver pigen tiltalt for forberedelse af bombefremstillin og for at planlægge en prøvesprængning.
  • 23. marts 2017 kræver anklageren en forvaringsdom.
  • 19. april 2017 starter retssagen ved Retten i Holbæk.
  • 18. maj 2017 bliver Kundby-pigen idømt 6 års fængsel.
  • 31. maj 2017 anker statsadvokaten dommen, og går efter en forvaringsdom.
  • 24. november 2017 bliver pigen kendt skyldig i planlægning af terror. Hun bliver samtidig fundet skyldig i legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter da hun stak en pædagog ned.
  • 27. november 2017 bliver Kundby-pigen idømt 8 års fængsel i landsretten.